Produkter
Webbutik Kampanjer Aktiviteter

Produkter  /  Mätgivare  /  

Positionsgivare

När vi vill omvandla en position eller ett läge till en elektrisk signal, då använder vi oss av s.k. positionsmätning. JoR AB erbjuder fyra olika typer av positionsgivare som presenteras i grupperna:

  • Eddy Current
  • Givare enligt töjningsprincipen
  • Potentiometergivare
  • LVDT
  • LVIT

   DTPA-A.jpg

Givartypen Eddy Current använder en teknik där en hög frekvent signal är strålad från givarens ände till mätningsytan. Så kallade Eddy Currents produceras och efter signalkonditionering och linearisering representeras distansen som en DC-signal eller den roterande partikelns profil som en AC-signal. Denna typ av givare kan även användas som hastighetsgivare med hjälp av ett litet hål eller liknande i den roterande ytan. Givarna har gängad kropp av rostfritt stål för enkel och säker montering. Kabeln är av armerad stål som gör att givarna passar utmärkt till industrimiljö och miljöer där det krävs tåliga givare. Arbetstemperaturen för dessa är från -30 ºC till +80 ºC.

Givare som använder töjningsprincipen bygger på att mätkroppen (mätpinnen) pressas mot en balk där töjningsgivare är monterade. Denna givare behöver mycket små krafter vid rörelser och ger ut en hög signal för små ändringar. Den är också mycket stabil.

Potentiometergivare består av en motståndsbana, rak eller formad som en ring. En släpkontakt rör sig på denna motståndsbana och man får en motståndsförändring när man mäter mellan släpkontakten och ena änden av motståndsbanan. Denna metod ger små, kompakta och prisvärda givare. I vissa fall ansluter man en wire till släpkontakten och kan på detta sätt mäta upp till 5 meter.

Medan det finns flera sätt att mäta förskjutning är linjär variabel differentialtransformator, LVDT, en populär omvandlare i de flesta industriella tillämpningar. LVDTs användes ursprungligen som ett sätt att ta dimensionella avläsningar i laboratorier. De blev populära i en mängd olika industriella övervaknings- och kontrollapplikationer, och medan en LVDT används för att mäta förskjutning kan tekniken användas inom andra givartyper.

Positionsgivare av linjär lägesavkännande teknik, LVIT, erbjuder ett utmärkt pris-till-prestanda-förhållande jämfört med andra linjära positionskännande tekniker såsom LVDT, linjära potentiometrar, och magnetostriktiva anordningar. Dessutom kan LVITs erbjuda den bästa slaglängd-till-längdförhållandet av någon beröringsfri linjär positionssensor.

Läs mer om dessa givare genom att klicka på länkarna nedan.


Positionsgivare - detaljerad information

Eddy Current »

Givare enligt töjningsprincipen »

Potentiometergivare »

LVDT »

LVIT »

Sök

Skriv in det du vill söka efter här

Anmäl dig till våra nyhetsbrev här »