Produkter
Webbutik Kampanjer Aktiviteter

Produkter  /  Mätförstärkare  /  

Signalkonditionering - Moduler med isolation och fast förstärkning

Förstärkarmoduler är det idealiska och mest flexibla sättet att konditionera dina givare när ditt mätsystem inte har inbyggd konditionering. En annan mycket mycket viktig funktion hos de flesta förstärkarmoduler är att ge isolering mellan givare och mätsystem.

Vår leverantör Dataforth är marknadsledande när det gäller förstärkarmoduler för mätteknik och automation. I sortimentet kan du finna den välbekanta industristandardmodulen (SCM)5B. Vi har även 7B- och 9B-familjen, 8B-familjen, samt bland annat DSCA-familjen. Klicka på länkarna längst ner på sidan för att läsa mer om de olika familjerna.

Våra förstärkarfamiljer kan fås i utföranden för de flesta givartyper: Brygg/töjnings-givare, termoelement, pt100, ICP-givare mm. Flera givartyper kombineras enkelt genom att man väljer moduler kanal för kanal. Modulerna kan sedan antingen monteras på speciella bakplan, eller monteras på DIN-skenor där anslutning av signalkablar sker via skruvterminaler.

 Produktkatalog förstärkarmoduler från Dataforth »

Se applikationsexempel från Dataforth!

Till applikationsexempel (extern länk) »

What Is Signal Conditioning? Part 1: An Overview:

Varför ska sensorer anslutas galvaniskt isolerade?

Att ansluta en fysisk sensor till ett datainsamlingssystem kräver eftertanke. En laboratorieanslutning kan fungera bra när den är ansluten till korta ledningar i godartad miljö. När den är monterad i den verkliga världen av elektromagnetiska signaler med repetitiva eller enstaka störningar, bör flera saker övervägas. Dessa ämnen behandlas grundligt i Dataforths applikationsrapport: ”AN116 – Why Use Isolated Signal Conditioners”.

Överspänning

Ofta förbises risken med oavsiktlig koppling till kraftnätsspänningar. Inuti ett upptaget elektronikskåp kan detta enkelt hända antingen med ett installationsfel, eller att en lös kopplingstråd kommer åt hög spänning. En isolerande barriär hindrar en skadlig spänning från att komma in i känsliga kretsar. Dataforths signalkonditioneringsprodukter ger en 1500V motståndsbarriär mellan sensorn och ett användarsystem. Dessutom är de konstruerade för att motstå anslutning till kraftledningar utan att skada sig själva.

Överhörning

Slarvigt dragna ledningar och kablage kan naturligtvis orsaka problem. Med goda rutiner på fältet måste crosstalk/överhörning fortfarande övervägas, eftersom vissa sensorer och långa trådlöpningar uppvisar en måttlig till hög impedans till en datainsamlingspunkt. Även när det gäller aktiva eller smarta sensorer, som uppvisar höga spänningar och låga utgångsimpedanser, måste man överväga om det finns risk för överhörning. Tvinnade parledningar och skärmning är den bästa praxisen. Kom ihåg att ledningskapacitansen ökar till utgångskapacitansen vid mottagaränden. Multiplexorer tillåter en kanal att störa en annan på grund av laddning av dessa kapacitiva effekter. En signalkonditioneringsförstärkare ger låg resistans och liten, likformig kapacitans till systemmultiplexorn.

Common Mode Spänning

Common Mode Voltage, CMV, är en spänning som appliceras på båda signaltrådarna. Även med koaxialkabel hanterar användaren fortfarande två aktiva vägar och CMV kan vara närvarande. Normallägesspänning, NMV, appliceras endast på en tråd, en strömväg. Mer exakt är skillnaden i separata spänningar i varje ledning. Om summan av CMV och NMV överskrider arbetsområdet för en systemmultiplexer blir data för den kanalen ogiltig. Högspänning kan, eller kommer att kunna skada multiplexern. Även en liten överspänning kan påverka och korrumpera alla kanaler i multiplexern. En signalkonditioneringsförstärkare skyddar multiplexorn och bör vara konstruerad för att motstå stor spänning utanför sitt fullskalaområde utan att skadas.

DC Common Mode Avvisning

När Common Mode signaler ligger inom arbetsområdet för mottagande utrustning, måste även närvaron av dessa spänningar övervägas. Kom ihåg att enstaka ingångar inte är utformade för att tillåta någon vanlig Common Mode spänning. Differentiell, dubbel signalingång, tillåter att Common Mode spänning avvisas till en ibland acceptabel grad, kanske 80dB. Men även denna uppenbara höga nivå är inte tillräcklig, när signaler med låg nivå måste få en hög förstärkning. Total DC CMV avvisning kan tillhandahållas av isoleringsbarriären hos en signalkonditioneringsförstärkare.

AC Common Mode Avvisning

Även om DC Common Mode Avvisning kan vara ett problem, är AC CMV ännu svårare att styra över. Den minsta obalansen av kapacitans, kan störa avläsning av Common Mode Rejection vid 50 till 60 Hz. En kapacitans så låg som 1 till 2 picofarad, eller ännu mindre, kan vara avgörande. Detta gäller särskilt för högre signalbandbredd. Många konstruktörer har funnit att även efter de mest försiktiga överväganden, kan en liten balanseringskondensator vara användbar som efterbehandling. Ofta kan detta göras med kretskortets ledargeometri. En noggrant utformad signalkonditioneringsförstärkare hjälper till med detta. Dataforths signalförstärkare är lösningen på många av problemen som beskrivs här. Fler lösningar finns beskrivna i Dataforths applikationsrapport: ”AN116 – Why Use Isolated Signal Conditioners”. Se även: ”AN108 – When Good Grounds Go Bad”.

Följ denna länk för fler applikationsexempel från Dataforth!

Till applikationsexempel (extern länk) »

    


Signalkonditionering - Moduler m. isolation & fast förstärkn. - detaljerad information

SCM5B-familjen »

SCM7B-familjen »

Sensorlex 8B-familjen »

SCM9B-familjen »

DSCA-familjen »

DSCP-familjen »

Förstärkarmodul för vibrationsgivare »

Modbus mätsystem för 8B-familjen »

Filmer »

Sök

Skriv in det du vill söka efter här

Anmäl dig till våra nyhetsbrev här »