Produkter
Webbutik Kampanjer Aktiviteter

Produkter  /  Mätgivare  /  

Vibrationsgivare / Accelerometer

Vi har givare från två olika tillverkare (Kyowa och Monitran), med kompletterande konstruktion.

 

Vibrationsgivare från Kyowa

Kyowa använder en seismisk massa med töjningsgivare påmonterade. Vibrationsgivaren kan ses som en Wheatstone brygga och den ger signalfrekvenser från 0 Hz och upp mot ett antal kiloHerz. Kyowas vibrationsgivare har små dimensioner och kan placeras nästan överallt.

Vibrationsgivare från Monitran

Monitran är en engelsk tillverkare av accelerometrar i traditionell stil med piezoelektriska och strömmatade vibrationsgivare. Givarna finns med spänningsutgång eller 4-20 mA för direktanslutning till PLC.

Vi kan erbjuda enkla och triaxiella accelerometrar. En mycket uppskattad accelerometer är den vattentäta ASW-A som klarar vattentryck på 490 kPA. MTN/1310 är en triaxiell accelerometer för vibrationsmätningar med stålöverflätad PVC-kabel och kabelutgång från sidan. Vår vanligaste givare heter MTN/1186.

Så fungerar en vibrationsgivare

Den mest använda typen av vibrationsgivare är den piezoelektriska accelerometern. Den är konstruerad så att en kristall av piezoelektriskt sammanfogas med en seismisk massa. Om kristallen utsätts för kompression eller sträckning genererar den en elektrisk laddning som är proportionell till den aktuella accelerationen. En intern elektronikkrets omvandlar signalen till en spänning eller en ström anpassad till 4-20 mA området, som är industri-standard, och används i industriell automation.

Enheten är robust och innehåller inga rörliga delar varav den följer god långtidsstabilitet och tillförlitlighet. Den har bred frekvens, dynamiskt mätområde och signalen kan integreras för att ge hastighet och amplitudvärden.

7 punkter att tänka på när du väljer accelerometer

Nr

Sammanfattning

Beskrivning

1 Den ska vara enkel att installera

Monitran erbjuder ett antal monteringsmöjligheter.

A. Hane

B. Hona

C. Snabbfäste Quick-Fit

D. Limning med lim

E. Magnetfötter

F. Spikfäste

2 Material

De flesta av Monitrans accelerometrar tillverkas i rostfritt stål. I applikationer där vikten är viktig så kan de tillverkas i anodiserad aluminium.

3 Täthetsklass

Täthetsklassen för standardgivarna är IP65. Andra klasser kan levereras upp till högsta klass som är IP68 för användning i vatten. Alla givare är fyllda med ett material som ger tillförlitlighet i svåra miljöer.

4 Givarens konstruktion

Alla givare från Monitran levereras med svetsat hölje.

5 Elektrisk anslutning

Kabel (signal)genomföring kan ske på olika vis, med topp eller sidoanslutning.

A. Armerad kabel genom höljet

B. Olika kontaktdonsvarianter. Både kommersiella och militära.

C. TNC-kontakt

D. Lödpinnar

6 Typ av signalutgång

A. AC - För diagnostisk analys.

B. DC/4-20mA för anslutning till dataloggers och PLC AC utgången kan vara propotionell till acceleration, hastighet eller amplitud.

7 Frekvensområde

Monitrans accelerometrar är huvudsakligen piezoelektriska givare med ett brett frekvensområde, cirka 8 Hz till 18 kHz. För användning ner till DC används piezoresistiva givare. Se nedan samt Kyowa givarna.

Vid val av accelerometer, tänk även på: temperaturområde, vibrationsnivå, känslighet, frekvenssvar, miljö, vikt, anslutning till signalkonditionering (typ?) samt dynamiskt område.

Piezoresistiv accelerometer

Den piezoelektriska accelerometern består av en seismisk massa som är fäst på en fribärande arm. Armen påverkas av den g-kraft den utsätts för och armens rörelse omvandlas till en elektrisk signal genom resistansändringar i ett halvledargivarelement. Intern elektronik förstärker signalen och kompenserar för temperaturvariationer. Frekvensomfånget för denna typ av givare är lägre än för piezoelektriska givaren, men den kan mäta statiska signaler eller acceleration från 0Hz.

 Produktkatalog Kyowas vibrationsgivare »

 Produktkatalog Monitrans vibrationsgivare »

 Produktkatalog 2200-serien »


Vibrationsgivare - detaljerad information

MTN/2200-I-4P: Vibrationsgivare för explosiv miljö med kompakta dimensioner »

MTN/1310: Triaxiell accelerometer för vibrationsmätningar »

MTN/1185C: Robust vibrationsgivare för industribruk. IP67 »

MTN/2285STC: Unik kombination: vibrations- och temperaturgivare »

MTN/1330: Mäter vibrationer i tre riktningar. Rostfritt hölje i stål »

Sök

Skriv in det du vill söka efter här

Anmäl dig till våra nyhetsbrev här »